Българският газопреносен оператор Булгартрансгаз ЕАД и операторът на газопреносната система на

...
Българският газопреносен оператор Булгартрансгаз ЕАД и операторът на газопреносната система на
Коментари Харесай

България и Северна Македония подписаха споразумение за диверсификация на газовите доставки

Българският газопреносен оператор " Булгартрансгаз "  ЕАД и операторът на газопреносната система на Република Северна Македония " ГА-МА "  АД подписаха съглашение за междусистемно свързване. Точката за свързване е Кюстендил/Жидилово. Така съседката ни ще получи опция за диверсификация на газовите доставки, предава Българска телеграфна агенция. 

Споразумението беше подписано в наличието на министъра на енергетиката Росен Христов, министъра на стопанската система на Република Северна Македония Крешник Бектеши и дипломат Агнеса Руси.  

" Документът е плод на дълготраен труд и се подписва в миг, в който Република Северна Македония ще има опция за диверсификация на източниците и доставчиците на природен газ. Той е резултат от една пътна карта, която сме начертали дружно с нашите сътрудници. Те ще могат да доставят полутечен природен газ и да употребяват нашето вместилище в Чирен ", сподели изпълнителният директор на " Булгартрансгаз " Владимир Малинов.  

Споразумението дава спомагателен механически потенциал - до 500 000 кубически метра природен газ дневно, за които ще бъдат прилагани всички процедури според европейското законодателство, обясниха от " Булгартрансгаз ". 

" Това е контракт, който дълго време приготвяме и с него ние реализираме либерализация на пазара на природен газ ", сподели изпълнителният директор на " Га-Ма " АД Александър Арсич.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР